Kérdése van? +36 72/313-316

Széfek MABISZ-előírások szerinti telepítése

Hogyan kell a széfemet előírásszerűen úgy rögzíttetni, hogy káresemény esetén fizessen a biztosító?

Széfek és páncélszekrények rögzítése a MABISZ-előírások szerint

>Minősített széfek közvetlenül a gyártótól árengedménnyel<

A fali- és bútorszéfek szakszerű telepítés hiányában nem garantálnak védelmet az Ön értékeinek, és kár esetén a biztosító megtagadhatja a kártérítés fizetését a nem megfelelően telepített széfben tárolt értékek után. Nem érdemes tehát a széfek telepítésén spórolni, és házilag rögzíteni a széfet, mivel így értékeit veszélynek teszi ki, és a kártérítés lehetőségét is elveszíti.

A Strauss Metal Kft-nél nem csupán MABISZ-minősítéssel rendelkező széfek széles kínálatából válogathat, hanem szakképzett és komoly tapasztalattal rendelkező kollégáink örömmel vállalják az Ön által vásárolt széf szakszerű telepítését is, amelyről minden esetben telepítői nyilatkozatot adunk!

 


 

Miért nem elegendő, ha saját magam rögzítem a széfet vagy a páncélszekrényt?

Széf rögzítése házilag

 

>Ezekhez a páncélszekrényekhez ingyenes rögzítőszettet is adunk<

Minden 1000 kg alatti súlyú széfet rögzíteni kell! Mivel a nem szakszerűen rögzített széfet könnyen el lehet mozdítani, ezért ha Ön biztosítást kíván kötni a széfére, mindenképpen szükséges szakszerűen telepíttetnie azt. Akkor minősül egy széf telepítése szakszerűnek, ha azt egy erre vonatkozó szakképesítéssel és engedéllyel rendelkező szakember végzi. Ha ilyen engedéllyel nem rendelkező személy, vagy pedig maga a tulajdonos végzi a széf telepítését, az nem minősül szakszerű telepítésnek, ezért kár esetén a biztosító megtagadhatja a kártérítést. Ha Ön széfet vásárolt, mindenképpen telepíttesse azt szakemberrel, hogy élvezhesse a biztosítás előnyeit is.

Kérdése van a széf telepítésével kapcsolatban?

Várjuk hívását: +36 30 631 7097

Írjon nekünk: kerekedelem@straussmetal.hu 


Mi az a „telepítői nyilatkozat”, és miért van rá szükség?

A széfek szakszerű telepítését maga a biztosító nem ellenőrzi, hanem a szakszerű telepítés tényéről egy igazolást kér. Ez az ún. telepítői nyilatkozat, amelyet egy széfek telepítésére engedéllyel rendelkező szakember állít ki. Ebben a dokumentumban a telepítést végző szakember nyilatkozik arról, hogy a széf telepítését és üzembehelyezését a MABISZ előírásainak, a biztosítói kockázatvállalás feltételeinek és a széf biztonsági kategóriájának megfelelően, szakszerűen végezte. E nyilatkozat hiányában a biztosító kár esetén megtagadhatja a kártérítés fizetését a széfben tárolt értékek után.

Saját gyártású páncélszekrényeink, melyekre kedvezményes telepítési árajánlatot kérhet>

Telepítői nyilatkozat

 

Kérdése van a telepítői nyilatkozattal kapcsolatban?

Várjuk hívását: +36 30 631 7097

Írjon nekünk: kerekedelem@straussmetal.hu 

 


 

 

Hova telepíttessük a bútorszéfet?

 

A bútorszéfet épületszerkezeti tartóelemhez, azaz falhoz vagy padlóhoz kell rögzíteni, olyan módon, hogy 5000 N (500 kg), magasabb biztonsági fokozatú széfek esetén 10 000 N (1000 kg) lefeszítő erőnek ellenálljon. Nagyobb biztonságot jelent, ha a padlóhoz és a falhoz is rögzítve van a széf. Padlóra való telepítéskor a beton aljzathoz kell rögzíteni a széfet. Padlófűtéses helyiségekben nem szabad a széfet padlóra telepíteni, mert a fűtőrendszer károsodhat! Falra történő telepítés esetén legalább 10 cm vastagságú tömör falra, lehetőleg szerkezeti főfalra kell telepíteni a széfet. Gipszkartonból és hasonló könnyű anyagokból készült falra széfet telepíteni nem lehet. Akár padlóra, akár falra rögzítjük a bútorszéfet, fontos előírás, hogy a széf és a padló, illetve a széf és fal között nem lehet légrés, mert ebben az esetben a széfet könnyen le lehetne feszíteni.

A bútorszéfeket célszerű elrejteni különböző bútorokba, például szekrénybe. Ilyenkor fokozattan figyelni kell arra, hogy ne legyen légrés a széf és a padló, illetve a fal között. Például ha egy szekrényben elhelyezett széfet a falra akarunk rögzíteni, ki kell vágni a szekrény hátulját vagy teljesen a falig kell tolni a szekrényt. Ha pedig egy szekrényben elhelyezett széfet a padlóhoz akarunk rögzíteni, ki kell vágni a szekrény alját, vagy a szekrény alja és a padló közötti részt tömör anyaggal kell kitölteni.

Ajánlott a széfet olyan félreeső, szűkös helyre telepíteni, ahol nagyméretű támadóeszközökkel (feszítővas, csákány, kalapács) nehezen lehet hozzáférni.

Nem biztos benne, hogy a kiválasztott hely jó lesz-e?

Telefonáljon vagy írjon szakértő kollégánknak, aki tanácsot tud adni Önnek a telepítéssel kapcsolatban!

Várjuk hívását: +36 30 631 7097

Írjon nekünk: kerekedelem@straussmetal.hu 


Hogyan kell szakszerűen beépíteni egy faliszéfet?

Faliszéf szakszerű beépítése

>Faliszéfek 25 cm-es falakhoz<

>Faliszéfek 40 cm-es falakhoz<

A falba (vagy padlóba) építhető széfet tervezés alatt álló, épülő, vagy átépítés alatt álló épületekbe érdemes telepíteni. Amennyiben már meglévő épületbe szeretne faliszéfet (vagy padlószéfet) telepíteni, vállalnia kell a bontással és beépítéssel járó plusz munkát és költséget.

A faliszéfek telepítését minden esetben kőműves végzi a MABISZ előírásainak megfelelően, amely a különböző biztosítási értékhatárú széfek esetében eltérő beépítési követelményeket határoz meg:

A faliszéf telepítésére vonatkozó előírásokat megtalálja a széf telepítési útmutatójában is. 

Ügyelni kell arra, hogy a beépítés során ne kerüljön víz, cement illetve egyéb szennyeződés a széf belsejébe és zárszerkezetébe.

A faliszéfet kizárólag az orientációjának (álló, fekvő) megfelelően szabad beépíteni. Az orientációnak nem megfelelő vagy fejjel lefelé történő beépítés, illetve a faliszéf padlóba való beépítése a széf nem rendeltetésszerű használatának minősül, és a garancia elvesztésével jár, továbbá kár esetén az ilyen módon telepített széfben tárolt értékek után a biztosító megtagadhatja a kártérítés fizetését.

 


 

Mi a teendő akkor, ha nagy súlyú páncélszekrényt szeretne telepíteni?

750 kg-os páncélszekrény szállítása

1000 kg-nál nagyobb tömegű páncélszekrényeket nem kötelező rögzíteni. Rögzítéssel azonban tovább fokozható a páncélszekrény biztonsága. Amennyiben ilyen nagy tömegű és nagy méretű páncélszekrény vásárlását tervezi, mindenképpen fontolja meg a következőket:

  • Bár 1000 kg fölött nem kötelező telepíttetnie páncélszekrényét, mindenképpen vegye igénybe szakképzett telepítők segítségét, mivel egy ekkora súlyú páncélszekrény szállítása, mozgatása és elhelyezése szakértelmet kívánó, bonyolult feladat.
  • A páncélszekrény helyének megválasztásakor mérlegelje, hogy befér-e a szekrény az ajtón, illetve nincs-e egyéb fizikai akadály.
  • Amennyiben emeletre szeretné telepíteni a páncélszekrényt, kérje ki statikus véleményt, hogy a födém elbírja-e a nagy tömegű értéktároló okozta terhelést.

Kérdése van egy nagyobb súlyú páncélszekrény szállításával/telepítésével kapcsolatban?

Várjuk hívását: +36 30 3343 475

Írjon nekünk: ertekesites@straussmetal.hu