Kérdése van? +36 72/313-316

MABISZ - Kulcsos vagy elektronikus zár

Melyik a biztonságosabb széfzár: a kulcsos vagy az elektronikus?

 Kulcsos vs. elektronikus széfzár

Széfek vásárlásakor talán a leggyakrabban felmerülő kérdés, hogy kulcsos vagy elektronikus zárral felszerelt széfet válasszunk-e. Mivel a zár alapvetően meghatározza egy széf használatának módját, ezért érdemes alaposan megfontolni választásunkat. Ehhez szeretnénk Önnek segítséget nyújtani.

 

 

Melyik a biztonságosabb: a kulcsos vagy az elektronikus zár?

 

Vásárlóink gyakran felteszik ezt a kérdést. Általánosságban nem lehet egyszerűen kijelenteni, hogy az elektronikus zárak biztonságosabbak vagy kevésbé biztonságosak a kulcsos záraknál, mivel mindkét típusú zárnak lehetnek magasabb vagy alacsonyabb biztonsági fokozatai, amelyek a zár minőségétől és a gyártó által biztosított funkcióktól függenek. Inkább azt mondhatjuk, hogy mindkét zártípusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai. Vizsgáljuk meg most alaposabban ezeket!

 

A kulcsos zárak előnyei:

Egyszerű használat. A kulcsos zárat könnyű használni, nem igényel különösebb tudást vagy gyakorlatot, ezért ideális azok számára is, akik az egyszerűbb megoldásokat részesítik előnyben.

Stabilitás. Mivel nem tartalmaz elektronikát, ezért nincs szükség áramellátásra, a zár működése kiszámíthatóbb, élettartama hosszú.

Ár. A kulcsos zárak általában olcsóbbak az elektronikus záraknál.

Tekintse meg kulcsos zárral készülő széfjeinket...

A kulcsos zárak hátrányai:

Fokozottan vigyázni kell a kulcsokra! Ha elveszíti vagy ellopják, nem tudja kinyitni a széfet, és értékei veszélybe kerülhetnek.

A látható helyeken lévő kulcsokat illetéktelenek lefotózhatják, ami alapján akár másolat készíthető a kulcsról.

 

Kulcsos széfzárak

 

Az elektronikus zárak előnyei:

Kényelem. Nincs kulcs, amelyet őriznie kellene vagy mindig magánál kellene tartania. A nyitókódot pedig bármikor megváltoztatja.

Több felhasználó. Az elektronikus zárak lehetővé teszik különböző felhasználók számára a zár egyéni kóddal történő nyitását, ami hasznos lehet olyan helyzetekben, amikor több személynek van szüksége hozzáférésre a széfhez.

Több funkció. Az elektronikus zárak számos funkciót kínálnak. Például: késleltetett nyitás, nyitási események naplózása, csendesriasztás stb.

 Elektronikus széfzárak

Az elektronikus zárak hátrányai:

Nagyon fontos ügyelnie a nyitókódra! Ha elfelejti, nem tudja kinyitni a széfet. Ha pedig a kód illetéktelenek tudomására jut, értékei veszélynek vannak kitéve.

Mivel a zárak működése elektronikán alapul, ezért a zavarok vagy meghibásodások lehetősége nagyobb lehet, mint a kulcsos zárak esetében.

Az elektronikus zárak általában drágábbak a kulcsos záraknál.

 

 

Lehet-e kombinálni a két zárat?

 

Igen, lehet kombinálni a két zártípust, ami növeli a széf biztonsági fokozatát. Olyan széfeket és páncélszekrényeket is gyártunk, amelyekbe kulcsos és elektronikus zárat is beépítünk. Ez lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy többféle módon is nyissa és zárja a széfet, ami további biztonsági tényezőt jelent, s ezzel nagyobb védelmet nyújt értékeinek.

 

 

Hogyan biztosítható az elektronikus zár energiaellátása?

 

Az energiaellátás megbízhatósága kulcsfontosságú az elektronikus zár működése szempontjából. A Strauss Metal széfekben használt elektronikus zárak 9 voltos alkálielemekkel működnek, ezzel biztosítva a folyamatos energiaellátást. Ennek köszönhetően a zár működése nem függ az áramszünetektől. Az elektronikus zárak működése függ az elemek megfelelő működésétől, ezért ajánlott a zárat rendszeresen ellenőrizni, és cserélni az elemeket, ha azok gyengülnek. A zár általában jelzi, ha az elemek gyenge állapotba kerülnek, és figyelmeztetést ad arról, hogy cserélni kell őket.

 

 

Ki tudom-e nyitni a széfet, ha lemerült az elem az elektronikus zárban?

 Elektronikus széfzár elemcsere

Felesleges emiatt aggódnia, mert az elektronikus zár nyitására akkor is van lehetőség, ha esetleg elfelejtett időben elemet cserélni, s az lemerült. Az elemtartó rekesz az elektronikus zárak esetében többnyire a széftesten kívüli tasztatúrában van elhelyezve, így zárt széfajtó mellett is tud elemet cserélni. Az olyan zárak esetében, amelyeknél az elemtartó rekesz a széftesten belül van elhelyezve, pedig a zár tasztatúráján található egy külső ún. vészcsatlakozó, amelyhez egy 9 voltos elemet hozzáérintve energiával tudja ellátni a zárat ahhoz, hogy a kódot bevigye és zárat kinyissa. A zár nyitását követően ki tudja cserélni a lemerült elemet, és újra rendeltetésszerűen használhatja a széfet.

 

 

Mit ajánlunk mi?

 

Mind a kulcsos, mind az elektronikus zárak egyaránt magasfokú védelmet biztosítanak értékeinek, és hogy Ön melyiket választja, az a konkrét használati esettől, az Ön személyes preferenciáitól, illetve a zár által nyújtott előnyök figyelembevételétől függ. Ajánlott olyan zárat választania, amely a leginkább megfelel az Ön szükségleteinek és igényeinek.

 

Széfzárak

Webshopunkban kulcsos illetve elektronikus zárral szerelt széfek és páncélszekrények széles kínálatából választhat. Amennyiben további információkra van szüksége, keressen minket elérhetőségeinken, vagy látogasson el bemutatótermünkbe, ahol megtekintheti és ki is próbálhatja különféle zárakkal felszerelt termékeinket!