Kérdése van? +36 72/313-316

MABISZ_kategoria

A MABISZ az európai és magyar szabványok figyelembevételével az értéktárolókat szigorú minőségi ellenőrzésnek veti alá, melynek során vizsgálják a széf mechanikai ellenálló képességét, illetve a zárszerkezet biztonságosságát. A vizsgálat eredményei alapján a MABISZ az adott értéktárolót besorolja egy bizonyos biztonsági kategóriába. Minden biztonsági kategóriához hozzá van rendelve egy biztosítói kockázatvállalási értékhatár. Ez azt jelenti, hogy kár esetén a széfben tárolt értékek után az adott széfre vonatkozó kockázatvállalási értékhatárig vállal garanciát a biztosító. A biztosítási értékhatár azonban megduplázódik, ha széfjét riasztórendszerbe köti.

Mit jelent a MABISZ biztosítási értékhatár?

Biztosítási értékhatárok - MABISZ

 

A MABISZ az értéktárolók számára különböző biztonsági kategóriáknak megfelelő működési és technikai követelményeket határoz meg. A szigorú módszerek és kritériumok szerint történő termékmegfelelőségi vizsgálatot követően a MABISZ az értéktárolókat A-tól S-ig különböző biztonsági kategóriákba sorolja. A MABISZ minden egyes kategória esetében meghatároz egy ajánlott biztosítói kockázatvállalási értékhatárt. Ez azt jelenti, hogy kár esetén a széfben tárolt értékek után az adott széfre vonatkozó kockázatvállalási értékhatárig vállal garanciát a biztosító.

A MABISZ által minősített értéktárolók biztosítási értékhatárairól itt tájékozódhat.

Egy értéktároló biztosítási értékhatárának megállapításakor figyelembe veszik az adott széf mechanikai ellenállóképességét, illetve az alkalmazott zárszerkezetek számát és minőségét. Vizsgáljuk meg ezért ezeket a kérdéseket alaposabban is:

MABISZ 2022-as értékhatárok

 


 

 

Mennyire ellenálló egy széf?

Biztonságos széfek

Az értéktárolók vizsgálatakor megállapításra kerül az adott eszköz RU-értéke és SU-értéke. Az RU-érték az eszköz ellenállóképességét jelenti részleges áttörés esetén, az SU-érték pedig az eszköz ellenállóképességét teljes áttörés esetén. Az egyes biztonsági kategóriák esetében elvárt RU- és SU-értéket az európai EN 14450, illetve a magyar MSZ EN 1143-1-A1-A2 szabvány határozza meg. Ezeket a szabványokat veszi figyelembe a MABISZ az értéktárolók minősítésekor és biztonsági kategóriákban való besorolásakor. Ezért, ha a MABISZ által minősített széfet vásárol, biztos lehet abban, hogy az Ön széfje megfelel az értéktárolók biztonságára vonatkozó európai és magyar követelményeknek.

MABISZ-minősített széfjeink széles választékának megtekintéséhez kattintson ide!

 


 

Mennyire biztonságosak a széfzárak?

VdS zárak

Az értéktárolók zárjairól az EN 1300 európai szabvány rendelkezik, amely előírja, hogy egy bizonyos biztonsági kategóriának megfelelő értéktárolóba hány darab és milyen minősítésű zárat kell szerelni. A széfzárak minősítését a német VdS Schadenverhütung GmbH végzi, amely biztonságtechnikai termékek vizsgálatával foglalkozik, és a világ legelismertebb független biztonságtechnikai tanúsítóhelyének számít. Szigorú minőségi kritériumainak köszönhetően a VdS által kiadott minősítést a világ legtöbb országában elfogadják, és a VdS-minősítéssel rendelkező termékek kiemelkedően magas biztonsági színvonalat képviselnek.

Az EN 1300 szabvány előírja, hogy az értéktárolók esetében biztonsági fokozattól függően VdS-1, 2, vagy 3 minősítésű zárakat kell alkalmazni. Minél magasabb egy értéktároló értékbiztosítása, annál magasabb VdS-minősítésű zárat kell beépíteni, egy bizonyos értékhatár fölött pedig 2 vagy akár 3 db zár beépítése szükséges.

A Strauss Metal Kft. széfjeibe és páncélszekrényeibe az EN 1300 szabványnak és a MABISZ előírásainak megfelelően VdS-minősítésű zárakat építünk, így azok kiemelkedően magas biztonságot szavatolnak az Ön értékei számára.

 


 

Hogyan befolyásolja a riasztóba kötés a széf biztosítási értékhatárát?

 

MABISZ- riasztórendszerbe kötés

 

Bár az értéktárgyak biztonságának alapját a mechanikai védelem képezi, érdemes figyelmet fordítania az elektronikus védelemre is. A széf elektronikus jelzőrendszerbe való kötésével ugyanis megduplázódik annak biztosítási értékhatára. Például egy 5 millió forintig biztosítható széf biztosítási értékhatára a riasztórendszerbe való kötés után 10 millió forintra emelkedik. Érdemes tehát széfjét elektronikus jelzőrendszerbe kötnie. Ebben kérje az Ön riasztórendszer-szolgáltatójának segítségét!

A Strauss Metal Kft. széfjei elő vannak készítve elektronikus jelző rendszerbe való bekötésre. MABISZ-minősített széfjeink széles választékából válogathat itt.