Kérdése van? +36 72/313-316

Gyakori kérdések

Gyakran ismételt kérdések

Vásárlóinkban gyakran felmerülő kérdésekből szeretnénk néhányat megválaszolni, ezzel is elősegítve a döntési folyamataikat.

Mit kell tudni a digitális/elektronikus széfzárakról?   

A digitális zárral felszerelt széfek nyitása és zárása egy számokból álló titkos kóddal történik. Ennek köszönhetően minden felhasználó könnyen hozzáférhet a személyes tárgyaihoz anélkül, hogy kulcsokkal kellene bajlódnia. Néhány elektronikus zárral ellátott széf további biztonsági funkciókkal rendelkezik, például időzítéssel, ami azt jelenti, hogy a széf csak a kód megadása után nyílik ki egy előre beállított időintervallum után. Egyes modellek lehetőséget biztosítanak két kód beállítására, így rugalmasan változtatható a kód, amikor szükséges.

Az elektronikus zárral ellátott széfeknek azonban vannak hátrányai is. Ezek közé tartozik, hogy időről időre cserélni kell az elemet, amennyiben azzal működik. Emellett ezen széfek elektronikai rendszere is meghibásodhat, ellentétben a hagyományos kulcsos zárral.

Mit tegyek, ha lemerült az elem és nem tudom kinyitni a széfet?

Az elektronikus széfzárak többsége elemmel működik. Az elemtartót elhelyezhetik a széf/páncélszekrény ajtajának külső vagy belső oldalán is. Amennyiben a külső oldalon van, a lemerült elemeket könnyedén kicserélhetjük.

Abban az esetben azonban, ha az elemtartót a széfen belül helyezték el, sem kell pánikba esni, ilyenkor sem lehetetlen a széf kinyitása, csak egy kicsit trükkösebb. Az ilyen széfeket valamilyen vészhelyzeti nyitási lehetőséggel látják el az ilyen esetekre. A vésznyitás, lehet mechanikus vagy elektronikus. Mechanikus vésznyitás esetén, vésznyitó kulccsal nyitható a széf, egy takaró fedél eltávolítása után. Elektronikus vésznyitásnál biztosítanak valamilyen lehetőséget a külső elemtáplálásra.

 

Mit kell tudni a kulcsos széfzárakról?    

A hagyományos kulcsos zárral ellátott széfeknek számos előnye van, beleértve az idő múlásával járó megbízhatóságot és könnyű használatot. A kulcsos zárral ellátott széfet bárhova helyezheted az otthonodban, feltéve, hogy a nedvességtől védett területen legyen. Ezek a termékek viszonylag olcsóbbak, mint a modern digitális vagy biometrikus zárral ellátott széfek.

Az egyszerű kezelhetőség miatt sokan választják, mivel egy egyszerű kulcs elfordítással nyitható vagy zárható a széfajtaja. Emellett a kulcsos zárral ellátott széfek könnyen javíthatóak, ha szükséges.

Azonban a kulcsos zárnak is vannak hátrányai. Például mindig magunknál kell tartani a kulcsot, ami több problémát is felvet. Előfordulhat, hogy eltűnik vagy megsérül a kulcs, ilyen esetben szükség lehet a pótkulcsra és ez az adott széfben marad. A kulcsok könnyen elveszthetők vagy megtalálhatják őket illetéktelenek, ha például egy fiókban vagy a polcon tartjuk őket. Emellett könnyen elveszíthetjük vagy eltörhetjük a kulcsot, a hosszú kulcsok pedig kényelmetlenek lehetnek a zsebben vagy a táskában való tárolásra. Ha többen használják ugyanazt a széfet, akkor is problémát jelenthet, ha valaki elveszti a kulcsot, különösen akkor, ha csak két kulcsot adnak a széfhez.

Mennyi kulcs jár a széfhez?

A kulcsos széfzárral rendelkező széfekhez 2 db kulcs tartozik. Több kulcsot biztonsági okokból nem készítenek a széfzárakhoz. Mindkét kulcs a széftulajdonoshoz kerül így fontos, hogy amennyiben a kulcs elveszik mi sajnos nem tudunk hozzá „pótkulcsot” adni. az elektronikus széfzárral rendelkező széf vésznyitó kulcsából is általában 2 db van, de a kulcsok száma az adott zártípustól is függ.

 

Mit kell tudni az időzáras széfekről?

Az időzárak, ahogyan a nevük is sugallja, egy meghatározott időintervallumhoz kötik a széf kinyitását. Ezek lehetnek elektronikusak vagy mechanikusak, amelyet beállítanak egy adott nap/óra/perc értékére a széf bezárása előtt, majd bezárás után automatikusan aktiválódnak. Ilyenkor a megadott időszak leteltéig, még a kulcs vagy kód birtokában sem lehet kinyitni a széfet. Általában banki trezoroknál ajánlott a használatuk.

Fontos megkülönböztetni a digitális zárak időzár funkciójától, ahol a kód megadása után elindul egy számláló, és csak a beállított időintervallum után nyitható a széf.

 

Mit kell tudnia a biometrikus széfzárakról?

Ezeknél a zártípusoknál a zár kinyitására jogosult személyek biológiai azonosítója kerül eltárolásra kódként, például arcfelismerés vagy ujjlenyomat. Ezeknek a záraknak gyakran kódjuk is van, amivel nyithatóak, ha valami történne a tulajdonossal. Nagy előnye, hogy nem kell kódot beütni a kinyitáshoz, és sok tekintetben hasonló előnyökkel és hátrányokkal rendelkezik, mint a digitális zárak.

Mi az a MABISZ?

A MABISZ, azaz a Magyar Biztosítók Szövetsége a magyarországi biztosítótársaságok, biztosítóegyesületek és EU tagállami biztosítók magyarországi fióktelepeinek jelentős részét magában foglaló szervezet, amely 1990 óta működik hazánkban. A MABISZ-ról és annak tevékenységéről bővebben itt olvashat.

Mit jelent a MABISZ-minősítés?

A MABISZ egyik legfontosabb feladata a vagyonvédelmi eszközök termék-megfelelőségi vizsgálata, és ez alapján megfelelőségi kategóriákba sorolása, ami a következő célokat szolgálja:

  • A vagyonvédelmi kultúra fejlesztése, biztosítási szakemberek és az ügyfelek tájékoztatása.
  • Korszerű és minőségi vagyonvédelmi eszközök minél szélesebb körben történő alkalmazásának elősegítése.
  • Betöréses lopás és rablás kockázatának csökkentése, a károk megelőzése és enyhítése.
  • Biztosítási tanácsadók, közvetítők munkájának egyszerűsítése és gyorsítása a szerződéskötés során.

A megfelelőségi vizsgálat a kár- és kriminalisztikai tapasztalatok figyelembevételével, szigorú vizsgálati módszerek és kritériumok szerint történik, amelynek kidolgozásánál az európai vagyonvédelmi szabályokat is figyelembe vették. A vizsgálati eredmények alapján a MABISZ a vizsgált termékről ún. termék-megfelelőségi ajánlást állít ki. Ezt nevezzük a mindennapi szóhasználatban MABISZ-minősítésnek. A MABISZ termék-megfelelőségi vizsgálatáról bővebben itt olvashat.

 

Mit jelent a biztosítási értékhatár?

A MABISZ az értéktárolók számára különböző védelmi osztályoknak megfelelő működési és technikai követelményeket határoz meg. A bizottság az ajánlási folyamat során a vizsgált termékek ezen követelményeknek való megfelelőségét vizsgálja, s az értéktárolókat A-tól S-ig különböző kategóriákba sorolja. A MABISZ minden egyes kategória esetében meghatároz egy ajánlott biztosítói kockázatvállalási értékhatárt. Ez azt jelenti, hogy kár esetén a széfben tárolt értékek után az adott széfre vonatkozó kockázatvállalási értékhatárig vállal garanciát a biztosító. A MABISZ besorolási fokozatairól és a hozzájuk tartozó biztosítói értékhatárokról itt tájékozódhat.

 

Hol találom a MABISZ-minősítésről szóló adatokat a széfben?

A MABISZ-minősítésre vonatkozó adatokat a széf ajtajának belső oldalán található címkén olvashatja.


Hogyan tudom ellenőrizni, hogy a megvásárolni kívánt széf rendelkezik-e MABISZ minősítéssel?

A MABISZ a termék-megfelelőségi ajánlással rendelkező biztonságtechnikai eszközökről egy folyamatosan frissülő, nyilvánosan elérhető jegyzéket állít össze, amely tartalmazza a termék adatait, illetve a gyártó vagy forgalmazó nevét és elérhetőségét. A jegyzéket a http://www.pluto.hu/ oldalon találja. Az oldalon lévő keresőbe beírva a termék vagy a gyártó/forgalmazó nevét, könnyedén ellenőrizheti, hogy az adott széf szerepel-e a MABISZ által ajánlott termékek listáján, vagy sem.

Ha nem biztos benne, hogy az Ön széfje minősített, kérjen segítségek kollégánktól: kereskedelem@straussmetal.hu

 

A széfem, vagy az általam megvásárolni kívánt eszköz nem rendelkezik MABISZ-minősítéssel. Ez baj?

Sajnos ez baj. Az értéktárolókra meghatározott valamennyi kritériumnak meg nem felelő fémszekrények vagy egyéb tárolóeszközök a bennük biztosítható összeg szempontjából bútornak minősülnek. Ha az Ön széfje nem tartozik a MABISZ által ajánlott értéktárolók közé, akkor bármennyire biztonságosnak látszik is, biztosítási szempontból olyan mintha csupán az asztalfiókban tartaná az értékeit. Kár esetén a biztosító akár meg is tagadhatja a kártérítés fizetését, mivel Ön nem a MABISZ vagyonvédelmi irányelveinek megfelelő széfben tárolta az értékeit.

 

Miért kell rögzíteni a széfemet?

Ha egy kisméretű széfről van szó sokszor a tolvajok nem is kezdenek bele a széf feltörésébe a helyszínen, hanem zárt állapotban viszik magukkal és csak később kezdenek bele a széf feltörésébe, egy számukra már biztonságos helyen. Ez ellen a szakszerű rögzítéssel lehet védekezni. Egy szakszerűen rögzített széfet a tolvajok nem tudnak magukkal vinni, így csak a helyszínen van lehetőségük a feltöréssel próbálkozni. A nem szakszerűen rögzített széf esetében a biztosító megtagadhatja a kártérítés kifizetését.

Hogyan lehet szabályosan rögzíteni a széfemet?

Az 1000 kg önsúlynál könnyebb széfeket az épület tartószerkezeti eleméhez szükséges rögzíteni, közvetlenül betonhoz, hogy ellenálljon a feszítőerőnek. A faliszéfeket az épület megfelelő vastagságú falába kell rögzíteni. A magában álló széfet (bútorszéf) falhoz vagy padlóhoz kell rögzíteni. A szakszerű rögzítéshez mindenképp kérje ki szakember segítségét! 

 

Bezárult a széfem és nem tudom kinyitni. Mi a teendő ilyenkor?

A Széf/páncélszekrény vésznyitása!

  • A megkereséskor néhány kérdést fogunk az Ön számára feltenni, hogy pontosítani tudjuk melyik széfünkről vagy páncélszekrényünkről van szó.
  • Fontos, hogy megtudjuk milyen zárszerkezettel (kulcsos, mechanikus, elektronikus zár) rendelkezik a széf/páncélszekrény. A zárszerkezetről a kollégáink fényképet is fognak Öntől kérni!
  • Továbbá az sem mindegy, hogy egy bezárt széfet kell kinyitni, vagy egy nyitott állapotban lévő széfben kell zárat cserélni, esetleg a széf a helyes kód megadása után sem nyílik.
  • Utána leegyeztetjük, hogy az ország melyik részében, városában van az említett széf/páncélszekrény és hogy mennyire sürgős az elvégzendő munka.

 

Mennyibe kerül a széfem/páncélszekrényem vésznyitása?

A széfek, páncélszekrények nyitásának költségei sajnos elég magasak tudnak lenni, mivel ezeket a biztonsági tárolókat csak képzett szakember tudja kinyitni. Ilyen szakemberből Magyarországon igen kevés van. A széfek, páncélszekrények ilyen módon történő kinyitásakor az ajtajuk megroncsolódik, aminek következtében használhatatlanná válik. Ekkor még nem feltétlenül szükséges egy teljesen új széfet vásárolni, csupán elegendő a széf vagy páncélszekrény ajtaját kicserélni.

Sajnos nincsen egy egységes ár a széfek/páncélszekrények vésznyitására. Ezért az előző pontokban összegyűjtött információk alapján, egyéni árat állapítunk meg az adott probléma ismeretében a szóban forgó széfhez/páncélszekrényhez és zártípushoz.